Durván jó évet zárt a Prologis Európában

A Prologis Europe a negyedik negyedévet 96,7 százalékos bérbe adottsági szinttel zárta, amely az év folyamán 90 bázispontnyi emelkedést jelent. A vállalat összesen 718.200 négyzetméternyi új területre kötött bérleti megállapodást vagy újított meg szerződést a negyedik negyedévben, ez a szám 3,5 millió négyzetméter az egész 2016-os évre vonatkozóan, s ez 54%-os emelkedést jelent 2015-höz képest.

A negyedév zárásakor a vállalat európai portfóliója 17 millió négyzetméternyi létesítményből és fejlesztés alatt álló projektből állt, részben konszolidált alapon, részben konszolidálatlan vegyesvállalatokon keresztül.

“2016 volt az eddigi legerősebb évünk ingatlankiadás szempontjából, amely hozzájárult ahhoz, hogy a valaha volt legmagasabb kihasználtsággal működjünk Európában” – mondta Ben Bannatyne, a Prologis Europe elnöke. “A politikai történések ellenére az ügyfeleink hosszútávon gondolkodnak, érzéseik pozitívak maradtak. Ez erősítette a széleskörű keresletet, amelyet elsősorban a kiskereskedelem és az autóipar generáltak.” A bérbeadás a magyar piacon is jól ment, a kiadó raktárközpontoknál.

A negyedik negyedévben az ügyfelek részéről a legnagyobb érdeklődés az alábbi piacokat övezte:

  • Egyesült Királyság, Németország, Hollandia (Észak-Európa)
  • Lyon, Le Havre, Barcelona és Valencia (Dél Európa)
  • Prága, Budapest és Pozsony (Kelet-Közép Európa)

Kiemelkedő új bérleti szerződések a negyedik negyedévben:

  • 300 négyzetméter a Yusen Logistics számára (East Midlands, Egyesült Királyság)
  • 500 a Sainsbury számára (Northampton, Egyesült Királyság)

Az ’A’-osztályú logisztikai központok továbbra is hiánycikknek számítanak Európában. A negyedik negyedévben a Prologis Europe 13 fejlesztést indított többek között Csehországban, Németországban, Franciaországban, Magyarországon, Olaszországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Spanyolországban és Egyesült Királyságban. Az összesen 309.000 négyzetméternyi új terület 65 százaléka BTS, 35 százaléka pedig spekulatív fejlesztés. Közben a kiadó magyarországi ipari parkok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Kiemelkedő fejlesztések:

  • 56,000 négyzetméter a Tesco számára (Pozsony, Szlovákia).
  • 24,000 négyzetméter az Action számára (Moissy II, Franciaország).
  • 14,000 négyzetméter a Dwell –nek (Milton Keynes, Egyesült Királyság).

2016-ban a Prologis Europe 70 millió euró értékben vásárolt ingatlanokat, amelyek együttesen elérik a 121.500 négyzetmétert, illetve 18 további földterületet, 1,3 millió négyzetméter összterülettel.

Ezek a beszerzések összhangban állnak a Prologis globális piacokon jellemző körültekintő beruházási stratégiájával. Az év során a cég összesen 259 millió euróért értékesített portfólióiból Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Svédországban.

“A logisztika rugalmas és vonzó befektetési eszköz marad, amelynek előnyei a magas kereslet, a jó kihasználtság és az Európában növekedő bérleti igények”, mondta Joseph Gazhal, a Prologis Europe befektetési vezetője. “A spekulatív beruházások növekedése, és jelentős BTS fejlesztések jellemezték a piaci aktivitásokat 2016-ban.”

A Prologis Inc. világszerte vezető az ipari ingatlanok területén és kiemelt figyelmet fordít a magas növekedési rátával és magas belépési korláttal rendelkező piacok iránt. 2016. december 31-i adatok szerint a Prologis húsz országban, konszolidált alapon vagy konszolidálatlan vegyesvállalatokon keresztül összesen körülbelül 63 millió négyzetméter létesítményt és fejlesztési projektet birtokol részben vagy egészben.

 

Print Friendly

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.